Avem nevoie de ajutorul tău pentru a duce poveștile mai departe. DONEAZĂ!

Ilie Bogdan

1954 - 2022
București 2
Ilie Bogdan

Ilie Bogdan, pentru majoritatea celor care l-au cunoscut, a fost interpretul de muzică populară ale cărui cântece au mângâiat mult timp sufletul iubitorilor de folclor autentic, din țară și de peste hotare.

Prietenii apropiați îi spuneau Bogdan și îl știau ca fiind de profesie electrotehnist. Timpul liber și-l petrecea făcând ceea ce îi plăcea: muzică. Mergea la filmări, emisiuni radio sau TV, în turnee în țară și peste hotare, sau cântând în diverse spectacole, nunți sau botezuri. 

Puțini știu că în tinerețe a făcut sport de performanță (lupte greco-romane și box). A avut o copilărie grea, dar a luptat să-și depășească condiția fără a uita de unde a plecat.  

Pentru noi a fost și va rămâne întotdeauna “tati”, părintele precaut, strict dar iubitor, foarte organizat, (prea) corect, iubitor de folclor, fotbal, mămăligă și pescuit, pe al cărui cuvânt te puteai baza întotdeauna.

Și-a cunoscut doar două nepoate, care îi simt lipsa, și cu siguranță, de acolo de sus, s-a bucurat alături de noi când a devenit pentru a treia oară bunic. 

A iubit, a călătorit, s-a bucurat de natură, de prietenii noi, și nu a încetat să cânte, să compună și să susțină noile generații cu aceeași pasiune pentru folclor ca și el.

Noi îl vom purta în inimile noastre mereu, păstrând vie imaginea omului, a tatălui și a bunicului minunat care a fost. Pentru cei care i-au ascultat cântecele, el va trăi veșnic în fiecare vers pe care l-a compus și cântat cu atâta pasiune. Iar pentru cei care îi află acum povestea, îi pot asculta o parte din melodii pe youtube (aici: https://www.youtube.com/@iliebogdan1614. S-ar fi bucurat!)

 

„[…]De-o fi să mă trec ca iarba

Știu că n-am trăit degeaba,

Am cântat prin lumea mare,

Mi-am sădit floare cu floare;

Floarea mea și-a mândrii floare

Ce mi-aduc în casă soare.

Ele și cântecul meu

Mă țin tânăr tot mereu.”

 

Ilie BOGDAN

11.02.1954 - 17.12.2022

 

Cu dor nemărginit,

Florile tale, Andra și Diana

Plantat cu dor în amintire de către Neatu Diana.

Trimite un comentariu

Suntem suma experiențelor și oamenilor care ne-au modelat. Dacă acest om ți-a fost și ție drag, cititorule, poți oricând să adaugi o poveste, care să-i completeze amintirea. Îți mulțumim!

Comentarii

zi de bine

În Lugoj, București, Constanța și Oradea am făcut patru parcuri, cu câte 100 de arbori. Fiecare copac plantat în memoria celui pierdut are un cod QR care, scanat, duce spre o poveste. Povestea omului pe care îl onorezi în acest fel.