Avem nevoie de ajutorul tău pentru a duce poveștile mai departe.
DONEAZĂ →Ion Manea
1947 - 2022
Plantat cu dor în amintire de către Ioana & Alexandra
Ion Mânea
24.07.1947 – 18.10.2023
Tati a plecat în brațele lui Dumnezeu... după ce i-am zis că îl iubim, iar el ne-a zis, încă o dată, că nu s-a îndoit niciodată de iubirea noastră pentru el. Chiar și în ultimele clipe a purtat de grijă inimilor noastre îndurerate.
A fost un om harnic și generos, un tată bun, un bunic iubitor și un chirurg talentat și devotat.
O valoare importantă pentru el a fost cea legată de munca bine făcută, de competența profesională. I-a plăcut să învețe, a fost harnic, bine organizat și bun organizator și un foarte bun clinician și chirurg. Din poveștile lui știm că a început să-și exerseze manualitatea încă din copilărie, construind lădițe din lemn pentru culesul strugurilor – căci în Odobești, Vrancea, zona în care s-a născut și a copilărit, asta era una dintre îndeletnicirile importante.
Mai apoi, ca și student la Medicină la Iași, a devenit liderul studenților, coordonând activitățile lor sociale și construindu-și prietenii pe viață. După terminarea facultății a dorit să se întoarcă în locurile natale și în primii ani ca medic a slujit oamenilor din Nereju, un cătun îndepărtat din Munții Vrancei.
Dar tata era ambițios și curajos și așa s-a dovedit și atunci când la doar 30 de ani și-a asumat responsabilitatea de a pune pe picioare și a coordona din rol de director Spitalul din Vidra, Vrancea. Acolo s-a întors după alți 30 de ani, în 2012, să-și încheie cariera și să contribuie încă o dată la consolidarea spitalului și a echipei medicale de acolo. Și credem că a făcut o treabă bună, pentru că a rămas o amintire caldă în inimile colegilor lui de la Vidra.
Între timp, în 1979 și-a găsit perechea departe de locurile natale, aici, în Oradea, un oras care i-a devenit acasă. Din 1982 până în 2012 a lucrat ca medic chirurg in Spitalul Județean Oradea.
A fost profesor la Școala postliceală de asistenți medicali, a coordonat rezidenți în chirurgie și le-a împărtășit nu doar tehnica chirurgicală, ci și pasiunea pentru profesie. Și-a asumat poziții manageriale – ca director de spital, inspector la Direcția sanitară sau șef de secție; dar cea mai mare parte din energia lui a dedicat-o vocației lui de chirurg. În cei peste 50 de ani de chirurgie, probabil a făcut câteva zeci de mii de operații.
Și-a iubit mult familia, dar nu a ezitat niciodată să răspundă nevoilor pacienților, la orice oră din zi și noapte, de Crăciun sau în orice altă sărbătoare. Avea un respect aparte pentru suferință – fie că o vedea în pacienții lui sau în oamenii nevoiași care îi ieșeau în cale.
Așa cum ne spunea cineva care l-a cunoscut, din bunătatea inimii lui iubea oamenii fără rezerve și fără diferențe.
Prin mâinile lui de medic, Dumnezeu a salvat mii de vieți. Dumnezeu l-a binecuvantat cu talent, pricepere și putere de muncă, pentru ca el, la rândul lui, să fie o binecuvântare pentru alții.
Pe noi, fetele lui, ne-a invatat dragostea de carte, de oameni și de Dumnezeu. Ne-a îndemnat întotdeauna să fim recunoscătoare pentru binecuvântările din viața noastră și să-i sprijinim pe cei nevoiași. Ne-a vorbit adesea despre importanța lucrului bine făcut și folosirii talanților pe care Dumnezeu i-a pus în noi pentru a face lumea un loc mai bun.
În profunzimea tristeții și durerii despărțirii, uneori pătrunde câte o rază de lumină data de viața lui bine trăită, prin care a adus multă vindecare pacienților, multă iubire și sprijin copiilor lui și multă recunoștință pentru darul vieții.
Prezența lui și iubirea noastră pentru el vor dăinui mereu.
Trimite un comentariu
Suntem suma experiențelor și oamenilor care ne-au modelat. Dacă acest om ți-a fost și ție drag, cititorule, poți oricând să adaugi o poveste, care să-i completeze amintirea. Îți mulțumim!
Comentarii
Alte povești
1958 - 2007
CITEȘTE POVESTEA →1939 - 2014
CITEȘTE POVESTEA →1976 - 2020
CITEȘTE POVESTEA →1936 - 2020
CITEȘTE POVESTEA →1955 - 2004
CITEȘTE POVESTEA →1926 - 2004
CITEȘTE POVESTEA →1985 - 2016
CITEȘTE POVESTEA →Plantează un copac
Pentru cei care intră în parc întâmplător e doar un parc. Se vor plimba pe alei, se vor odihni pe bănci sau la umbra copacilor. Pentru tine, copacul plantat în memoria celui pe care l-ai iubit va ocroti cu umbra lui un om necunoscut care-și caută tihna.
PLANTEAZĂ →© 2023 plantatiinamintire.ro All Rights Reserved