Avem nevoie de ajutorul tău pentru a duce poveștile mai departe. DONEAZĂ!

Prodan Tihon

1921 - 1982
Brașov
Prodan Tihon

A fost odată un bunic......... doar pentru un an de zile, pentru că timpul a considerat că va putea îngrămădi în acele clipe toată iubirea pe care acum simt că mi-o trimite de dincolo de lume.

A fost un bărbat mândru, un om de nădejde, despre care după 40 de ani de când a plecat, încă mai află cunoscuți de-ai mei..... cu cine semăn, din poveștile bătrânilor care l-au cunoscut. A fost un om de cuvânt, serios, un om muncitor și ambițios și a schimbat în bine orice loc de muncă, trudind, având conștiința muncii...... alegând chiar să plece din această lume, făcându-și datoria. Cu o seară înainte însă, am fost la el în brațe și am rămas cu acea dragoste pe care cred că am simțit-o atunci, pentru tot restul vieții.

A stat prea puțin alături de noi; a fost un om cunoscut de brașoveni și s-a evidențiat prin corectitudine și realizările personale. Pe atunci primeai pentru rezutate tot felul de recunoașteri ca fiind un om al muncii și am acum o întreagă colecție de astfel de distincții. Amintirea lui nu ne va părăsi niciodată și mă simt răsfățată să pot spune că a fost bunicul meu și eu nepoata lui.

A fost iubit de noi toți și ne-a iubit, în felul lui..... deși „răceala“ lui, pe care am moștenit-o, nu cred că a permis lumii apropierea de sufletul său.

A părăsit Basarabia și familia de acolo de tânăr pentru a lupta pe front, unde alături de fratele Andrei au auzit la un moment dat, de partea cealaltă a frontului, că cineva îl striga pe un anumit Prodan. Au avut surpriza ca mai târziu să realizeze că era vorba de fratele  lor..... s-au reîntâlnit, s-au îmbrățișat, dar din păcate, după despărțire, fratele lor a călcat pe o mină și au auzit cum......

Nu a avut o viață ușoară, dar a reușit să pună în ea de toate, inclusiv marea lui pasiune pentru vânătoare sau pentru motociclete. Și-a făcut un „rost“, cum se spunea pe atunci, în Brașov, alături de buni și au avut-o pe mama, fata pe care au iubit-o cel mai mult….. sau așa cum mărturisea bunica noastră „a fost copilul pe care deși l-au avut în vremuri foarte grele și l-au dorit enorm“.

Vrem să credem că a avut ceva de realizat și într-o altă lume pentru că a plecat foarte tânăr de lângă noi și a lăsat un mare gol în inimile noastre.

„Dus de soarta cea nedreaptă

Pe-al umbrelor meleag

Dormi în pace și ne-așteaptă

Soț iubit și tată drag“

Plantat cu dor în amintire de către Alina David.

Trimite un comentariu

Suntem suma experiențelor și oamenilor care ne-au modelat. Dacă acest om ți-a fost și ție drag, cititorule, poți oricând să adaugi o poveste, care să-i completeze amintirea. Îți mulțumim!

Comentarii

zi de bine

În Lugoj, București, Constanța și Oradea am făcut patru parcuri, cu câte 100 de arbori. Fiecare copac plantat în memoria celui pierdut are un cod QR care, scanat, duce spre o poveste. Povestea omului pe care îl onorezi în acest fel.