Avem nevoie de ajutorul tău pentru a duce poveștile mai departe. DONEAZĂ!

Dumitru

1935 - 2009
Oradea
Dumitru

Tătuca pentru copii și nepoți, Mitruca Păușanului pentru restul lumii, un om mic de statură, cu un suflet bun, cald și blând. S-a născut la 28 noiembrie 1935, în localitatea Recea Mare, jud. Sălaj, într-o familie numeroasă.

Faptul că s-a născut într-o familie înstărită nu a fost un avantaj. Perioada din timpul celui de-al doilea război mondial, munca pământului și cotele impuse de stat, colectivizarea și pierderea pământului dobândit cu greu, au fost momente care i-au marcat definitiv viața.

A avut o copilărie grea, iar școala a fost o opțiune care nu a rezistat în favoarea pământului și muncilor agricole. Deși, forțat de împrejurări, a abandonat devreme cursurile școlare, impresiona cu precizia calculelor matematice, fără a fi nevoie de creion și hârtie.

La 23 de ani s-a căsătorit cu cea mai frumoasă și harnică fată din sat (frumusețea ei aducându-i porecla de ”Bombonica”), iar împreună au avut 3 copiii (2 fete și un băiat). Greutățile după căsătorie nu au întârziat să apară, astfel că băiețelul i-a făcut părinți de înger, la doar câteva luni după naștere.

Bun la suflet peste măsură, îndeosebi cu familia sa, dar și cu ceilalți, a locuit în locul în care s-a născut, până la finalul vieții.

Se spune că după moarte suntem ceea ce își amintesc alții despre noi, fapt pentru care cuvintele unei nepoate, întotdeauna vor fi prea sărăcăcioase pentru a evidenția bunătatea bunicului său.

Un zâmbet, o lacrimă și un gând frumos ridicăm acum pentru cel care a fost Tătuca – Mitruca Păușanului.

Plantat cu dor în amintire de către Nicoleta Jurca.

Trimite un comentariu

Suntem suma experiențelor și oamenilor care ne-au modelat. Dacă acest om ți-a fost și ție drag, cititorule, poți oricând să adaugi o poveste, care să-i completeze amintirea. Îți mulțumim!

Comentarii

zi de bine

În Lugoj, București, Constanța și Oradea am făcut patru parcuri, cu câte 100 de arbori. Fiecare copac plantat în memoria celui pierdut are un cod QR care, scanat, duce spre o poveste. Povestea omului pe care îl onorezi în acest fel.