Avem nevoie de ajutorul tău pentru a duce poveștile mai departe.
DONEAZĂ →Bloj Eugenia
1954 - 1977
Plantat cu dor în amintire de către Evoiu Marioara
Draga noastră soră,
S-a scurs aproape jumătate de veac de când ai plecat, brusc și definitiv, și încă nu ne putem înghiți nodul din gât. Ochii tot umed-încețoșați ne sunt, imaginea ta se suprapune peste tot, iar amintirile vin în valuri și se izbesc dureros de țărmul memoriei:
„Îndurerată adunare,
Neconsolată familie,
Eugenia Bloj a plecat dintre noi. Aripa neagră a neființei ne-a răpit-o, dar multe dintre gândurile ei au rămas:
«Într-o primăvară, acum câțiva ani, m-am desprins de pământ purtată de aripile unui planor, am gustat pentru prima dată beția zborului. O revelație care m-a făcut să stabilesc definitiv legătura mea cu înălțimile.»
Aceste înflăcărate cuvinte le scria Eugenia Bloj într-un articol publicat în revista Centrului de Instruire a Personalului Aeronautic, articol pe care nu l-a mai putut vedea tipărit. Avântul ei spre înălțimi s-a curmat într-o bruscă și tragică îmbrățișare cu pământul.
Pilotul E.B. a văzut răsăritul soarelui în spațiul mioritic al Văii Mureșului, la 18 aprilie 1954, în satul Orșova. Cu verdele pădurilor Gurghiului în priviri, în inimă cu pasiunea zborului și-a îndreptat pașii încă din timpul liceului către aviație, urmând cursurile de zbor cu planorul într-unul din aerocluburile sportive. A considerat firesc să-și împlinească vocația de zburător, înscriindu-se la Școala Militară de Ofițeri de Aviație „Aurel Vlaicu‟, pe care a absolvit-o cu rezultate excepționale în anul 1975. Șefă de promoție, dăruită fără rezerve nobilei profesii de zburător, locotenentul în rezervă E.B. și-a continuat pregătirea în cadrul aviației civile, brevetând pe două tipuri de avion și fiind în pregătire pe al treilea tip, însumând la cei 23 de ani, peste 400 ore de zbor.
Visul ei, mărturisit adesea, era de-a ajunge comandant pe un avion, fie el cât de mic, dar... «să decid eu, să fiu eu cea care ia hotărâri!»
Din păcate, nu a ajuns să-și împlinească această dorință. În dimineața zilei de 27 iunie 1977, pasărea de oțel nu a mai răspuns comenzilor, și-a frânt aripile și s-a prăbușit.
Înfrățită în moarte cu alți patru șoimi, Jeni Bloj a trecut în neființă, dar amintirea ei va rămâne veșnic vie în inimile tuturor celor care au cunoscut-o.
Adio, scumpă colegă,
Adio, îndrăzneață zburătoare!‟
După atâția ani, am vrea să-ți spunem că golul din sufletele noastre a dispărut, dar... nu putem!
Doare, totul doare… și amintirea ta, și amintirea părinților veșnic nemângâiați, pe care-i ai acum lângă tine, și tot ce-ar fi putut fi, dar nu a fost să fie…
Mai aveai multe de înfăptuit, dar Domnul n-a mai avut răbdare și te-a chemat la El atât de timpuriu… Prea timpuriu!
Tot ce ne-a mai rămas este să nu lăsăm fir de praf pe oglinda imaginii tale și nici candela memoriei voastre să se stingă. Cât vom putea o vom face, apoi, ne vom reîntâlni...
Cu nemărginită durere și
Dor nestins!
Trimite un comentariu
Suntem suma experiențelor și oamenilor care ne-au modelat. Dacă acest om ți-a fost și ție drag, cititorule, poți oricând să adaugi o poveste, care să-i completeze amintirea. Îți mulțumim!
Comentarii
-
Postat la data: 2024-04-27 02:23:30
Un omagiu superb pentru un om care a fost cu siguranță atât de deosebit prin curaj, pasiune, ambiție, plecată spre îngeri mult prea devreme.
Alte povești
1945 - 2024
CITEȘTE POVESTEA →1958 - 2007
CITEȘTE POVESTEA →1939 - 2014
CITEȘTE POVESTEA →1976 - 2020
CITEȘTE POVESTEA →1936 - 2020
CITEȘTE POVESTEA →1955 - 2004
CITEȘTE POVESTEA →1926 - 2004
CITEȘTE POVESTEA →Plantează un copac
Pentru cei care intră în parc întâmplător e doar un parc. Se vor plimba pe alei, se vor odihni pe bănci sau la umbra copacilor. Pentru tine, copacul plantat în memoria celui pe care l-ai iubit va ocroti cu umbra lui un om necunoscut care-și caută tihna.
PLANTEAZĂ →© 2023 plantatiinamintire.ro All Rights Reserved