Avem nevoie de ajutorul tău pentru a duce poveștile mai departe. DONEAZĂ!

Victalian Amza

1927 - 2002
Constanța
Victalian Amza

Bunicul meu a plecat dintre noi mult prea devreme, dar va rămâne întotdeauna o prezență luminoasă în mintea mea. E cel care mă conducea la școală în fiecare zi, cel care mă învăța să merg pe bicicletă și să îmi construiesc arc și săgeți din ramurile arborilor din grădină. Am doar amintiri calde despre un om care și-a dorit tot binele pentru mine. 

A fost o persoană cinstită, dispusă să facă sacrificii pentru principii și familie. Când a descoperit ilegalități la slujbă nu s-a temut să le aducă la lumină, chiar dacă știa că își poate pierde postul. La bătrânețe, deși s-ar fi putut bucura de timp liber, el s-a angajat din nou pentru ca să ne putem întreține mai bine, iar mie să nu îmi lipsească nimic. 

Iubea să îngrijească frumoasa lui grădină, în care ne strângeam cu toții de sărbători și în care am petrecut timpul citind în multe zile de vară. Chiar și acum, peste 30 de ani, momentele acelea sunt idealul meu de liniște sufletească.

Și-ar fi dorit foarte mult să mai rămână alături de noi și în mod special să mă vadă student la București. Înainte să moară i-a lăsat bunicii o scrisoare de despărțire pe care o citim emoționați în amintirea lui. Bunicului nu i-a fost ușor să vorbească despre iubire și emoții, dar în scrisoarea aceea a rugat-o pe bunica să vândă pământul din fața casei dacă vor avea nevoie de bani, pentru ca eu să fac facultatea pe care mi-o doream la București. Iar asta a fost probabil cea mai frumoasă declarație de iubire pe care putea să mi-o facă.

Îi mulțumesc mult pentru tot ce m-a învățat și pentru copilăria mea fericită.

Plantat cu dor în amintire de către Vasilescu Andrei.

Trimite un comentariu

Suntem suma experiențelor și oamenilor care ne-au modelat. Dacă acest om ți-a fost și ție drag, cititorule, poți oricând să adaugi o poveste, care să-i completeze amintirea. Îți mulțumim!

Comentarii

zi de bine

În Lugoj, București, Constanța și Oradea am făcut patru parcuri, cu câte 100 de arbori. Fiecare copac plantat în memoria celui pierdut are un cod QR care, scanat, duce spre o poveste. Povestea omului pe care îl onorezi în acest fel.