Avem nevoie de ajutorul tău pentru a duce poveștile mai departe. DONEAZĂ!

Diana Cheregi

1949 - 2013
Constanța
Diana Cheregi

Născută la 15 iulie 1949 în localitatea Săliște, județul Sibiu, Diana Lucia Maria Cheregi a rămas cunoscută memoriei colective datorită performanțelor pe scenă.

Ea a absolvit Liceul „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, în anul 1965. Și-a continuat studiile la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, pe care l-a terminat în 1972.

 Tot în anul 1972 și-a început cariera scenică. A fost actriță vreme de un an la Teatrul „M. Eminescu” din Botoșani.

Anul 1973 a însemnat momentul mutării la Constanța și crearea unei legături necrezute de lungi la acea vreme cu Teatrul din Constanța. Pe care l-a slujit până în anul 2013.

De asemenea, Diana Cheregi a avut și o activitate didactică, fiind lector universitar la Facultatea de Arte, din cadrul Universității „Ovidius” Constanța.

Cu un talent incontestabil, cu har și eleganță, Diana Cheregi a lăsat în memoria teatrului pontic roluri de mare forță, construite cu stil, inteligență și autenticitate. S-a identificat cu scena constănțeană încă din 1973, când a sosit aici, și până în ziua în care a plecat dintre noi, pe 3 martie 2013.

A acoperit o paletă impresionantă de roluri, jucând în drame, comedii muzicale, roluri de compoziție sau de travesti. A întruchipat cu succes personaje precum Luky din „Misterioasa convorbire telefonică”, Ann Page din „Nevestele vesele”, de Shakespeare, Doamna Tana din „Viforul”, de Delavrancea, Cristina din „Lupii de mare”, de Gh. Vlad, Sânziana din „Sânziana si Pepelea”, de Alecsandri, Irma din „Nebuna din Chaillot”, de Giraudoux, Cleona, din „Andromaca”, de Racine, Corifeul din „Hecuba”, de Euripide, Histodora din „Beția sfântă”, de Paul Everac, Hecate din „Macbeth”, de Shakespeare, Arina din „Io, Mircea Voievod”, de Dan Tarchilă, Preoteasa din „Penthesileea”, de H. von Kleist, Doamna Boeuf din „Rinocerii”, de Eugen Ionesco, Domnișoara Cucu din „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, și atâtea altele. 

Din activitatea editorială amintim de volumul „Actorul se dăruiește”, apărut la Constanța, Editura „Ovidius University Press”, în anul 2007. Personalitatea actriței și activitatea sa prodigioasă este reînviată în două volume aflate în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța, „Dulcea povară”, a lui Jean Badea, și „Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii”, semnat de Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian. 

„Înaltă, subțire, cu timbru frumos de contraltă, dar cunoscând secrete de tehnică și artă a vorbirii care-o ajută să acopere cu vocea un ambitus cu mult mai mare, Diana este un om franc și prietenos, mustind de umor frust, ardelenesc. De altfel, actrița - dincolo de scenă - chiar apelează la accentul și pronunția tipică, ceea ce îi dă un farmec în plus. Fiică, soră, mătușă și mamă cum nu se poate mai devotată, femeie harnică și iute, a dus mereu în spinare greul unei vieți de familie (mare!) pe care o iubește și pentru care a făcut totul.

 Am considerat-o în sinea mea, încă de la început, urmașa, în acest teatru, a actriței Marcela Sassu, predestinată pentru marile eroine ale tragediei antice. A făcut și dovada în acest sens, în câteva rânduri: în Electra ("Legenda Atrizilor"), Corifeul ("Hecuba"), Cleona ("Andromaca").

A creat un anumit tip de ingenuă, cu puritatea voalată de un surâs inteligent, ușor ironic și cu o notă mai gravă, chiar dacă veneau din comedie: Anne ("Nevestele vesele din Windsor"), Irma ("Nebuna din Chaillot"), Andreea ("Între etaje"). A jucat fete bătrâne - Sina ("Capcana de nichel") și femei fatale: Zinida ("Cel care primește palme"), Elvira ("Visul unei nopți de iarnă"). A jucat-o pe Doamna Tana din "Viforul" și pe insinuanta Valentine din "Călător fără bagaje". A fost "de acolo" într-o Colombină a lui Goldoni ("Mincinosul") și a realizat un memorabil androgin - Trufaldino ("Regele cerb").

Înzestrată cu simț muzical, ureche și voce frumoasă, a fost nelipsită din distribuția fiecărui musical montat pe scena constănțeană: "Căsătorie cu bucluc" (Zamfira), spectacol căruia i-a semnat și regia într-o altă variantă, în anii '90, cu actori basarabeni și constănțeni; "Nu sunt Turnul Eiffel" (Tanți), "Sânziana și Pepelea" (Baba Rada și Zâna Lacului). Cum am mai spus, a jucat și în varianta din '75 a acestei feerii, chiar rolul titular: îmbrăcată într-o rochie vaporoasă, cu flori în păr și la cingătoare, ireal de frumoasă, aluneca prin scenă ca o nălucă ademenitoare a nopților de sânziene...”

Diana Cheregi a primit distincțiile: diplomă de excelență pentru 30 de ani de teatru acordată de Teatrul „Ovidius” Constanța, diplomă de onoare pentru merite deosebite în slujba scenei constănțene, acordată de Teatrul „Ovidius” Constanța și Primăria Constanța, în 2001.

Plantat cu dor în amintire de către Vitcu Daniela.

Trimite un comentariu

Suntem suma experiențelor și oamenilor care ne-au modelat. Dacă acest om ți-a fost și ție drag, cititorule, poți oricând să adaugi o poveste, care să-i completeze amintirea. Îți mulțumim!

Comentarii

zi de bine

În Lugoj, București, Constanța și Oradea am făcut patru parcuri, cu câte 100 de arbori. Fiecare copac plantat în memoria celui pierdut are un cod QR care, scanat, duce spre o poveste. Povestea omului pe care îl onorezi în acest fel.