Avem nevoie de ajutorul tău pentru a duce poveștile mai departe. DONEAZĂ!

Iosif și Olivia Dejeu

1913/1971 - 1914/1999
Oradea
Iosif  și Olivia Dejeu

Pe bunicul Iosif nu l-am cunoscut nici măcar o clipă. A plecat dintre noi prea devreme, la 57 de ani, mult înainte ca părinții mei să devină părinți.

L-am cunoscut pentru că la finalul rugăciunii pe care bunica Olivia ne-a învățat să o spunem de mici adăugam: Doamne, odihnește-te-l în pace pe bunicul. Așa am înțeles că bunicul nu mai este. Și că nu va fi niciodată.

L-am cunoscut mult mai târziu prin poveștile din familie. Și prin dosarul de la CNSAS, din arhivele securității, pe care l-am citit printre lacrimi și praf. Foarte mult praf ascuns în acele file, de parcă particulele voiau să facă să dispară numele celor care l-au trădat, deși îi erau prieteni. A fost dureros să îi cunosc întreaga poveste, fusese urmărit și torturat de securitate pentru că nu voia să renunțe să mai fie preot greco-catolic. Pentru că refuzase să semneze, cum se spunea pe atunci.

Dar povestea bunicului Iosif este despre demnitate și bunătate. Și o coloană vertebrală perfect verticală, cu prețul vieții.

De la bunica Olivia mi-am luat rămas bun într-o după-masă însorită din luna decembrie. Am sunat-o de la Roma și mi-a spus multe lucruri. Și-a luat rămas bun. Dar nu știam în acel moment, aveam să aflu puțin mai târziu că își luase rămas-bun de la mine. Mi-a spus că mă iubește și că își cere iertare dacă mi-a greșit cu ceva. Peste câteva ore s-a dus brusc, plină de viață, la scurt timp după petrecerea de 85 de ani, în mijlocul nostru. E atât de vie și ireală amintirea vorbind cu ea la telefon, sunt atât de vii cuvintele ei și astăzi. Așa o păstrez în suflet, cu liniștea că ne-am luat rămas bun.

Și rugăciunea mea preferată pentru ei, cei care nu mai sunt, și sunt mulți: “Odihna cea veșnică dă-le-o lor, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să le strălucească lor. Să se odihnească în pace. Amin”.

 

 

Plantat cu dor în amintire de către nepoata lor, Claudia.

Trimite un comentariu

Suntem suma experiențelor și oamenilor care ne-au modelat. Dacă acest om ți-a fost și ție drag, cititorule, poți oricând să adaugi o poveste, care să-i completeze amintirea. Îți mulțumim!

Comentarii

zi de bine

În Lugoj, București, Constanța, Oradea, Brașov, Tg. Mureș am făcut parcuri cu sute de arbori. Fiecare copac plantat în memoria celui pierdut are un cod QR care, scanat, duce spre o poveste. Povestea vieții omului pe care îl onorezi în acest fel.