Avem nevoie de ajutorul tău pentru a duce poveștile mai departe.

DONEAZĂ →
Your Page Title

Cucuta Lucretia Volumnia (Cristescu)

1930 - 2020

Plantat cu dor în amintire de către Sorina Cucuta -Popa

Un OM, o VIAȚĂ…atât de multe de spus…atăt de puțin spațiu pentru a o face…

Un OM în adevăratul înțeles al cuvântului care, în același timp, a încheiat o generație a familie noastre, cea a “înțelepților” cum aș numi-o eu; a celor care au trăit perioada marilor războaie și care ne-au fost modele în viață, din atâtea puncte de vedere.

Provenind dintr-o familie de învățători și preoți, trecând prin cel de-al doilea Război Mondial (cu tatăl, frații și verii pe front) și ea refugiindu-se din calea trupelor rusești la Crăciunești, în județul Hunedoara în 1944, Mama a avut o viață plină de momente care au marcat-o și format-o, astfel încât să devină această persoană caldă și plăcută, inteligentă, spirituală și cultivată, care a influențat în bine viața multor oameni, din generații diferite. Începând de la colegii ei de liceu și facultate, care-i spuneau “Mămica”, continuând cu generațiile de studenți pe care i-a “păstorit” până la vârsta de 75 de ani, cu colegii de liceu și facultate ai fratelui meu și ai mei și terminând cu cei care au fost în jurul ei în acești ultimi ani.

Nu mai spun de impactul pozitiv pe care l-a avut în familie, în a modela, cu o delicatețe deosebită, prin propriul exemplu, caracterele celor tineri, în a contribui la salvarea unor vieți și reușind, deseori, să ne adune împreună, astfel încât să continuăm să facem acest lucru și când ea nu va mai fi.

Pregătirea pentru momentul trecerii într-un alt spațiu este un alt capitol pe care l-a abordat cu o înțelepciune și o deschidere deosebită, care ne-a ajutat enorm pe noi, cei din jurul ei să înțelegem, să învățăm, să ne pregătim….deși niciodată suficient.

Așa cum mi-a spus un foarte drag prieten “de sâmbătă, pământul a mai pierdut din lumina lui Hristos, purtată cu discreție, răbdare și devotament de o Doamnă, pe care abia aștept să o reîntâlnesc”.

Știu că era pregătită pentru această călătorie, pe care a început-o pe 31 octombrie 2020, și sper că toate gândurile voastre, ale noastre, să o ajute să-i fie drumul cât mai lin și Dumnezeu să-i lumineze calea. 

 

“Volumnia Cucută Cristescu a fost un dascăl adevărat pentru care formarea profesională, dar și însușirea valorilor culturale și umane de către tinerele generații a reprezentat unul din țelurile principale ale vieții.

 

Iubitoare de poezie și literatură, pentru Eminescu avea un adevărat cult, a fost înzestrată cu talentul de a așterne slovele pe hârtie, dar și cu o înclinație reală către artă, daruri moștenite de la ancestri și rod al educației primite de copil.

Și-a crescut copii cu dragoste, fiindu-le un exemplu de voință, determinare, deschidere către nou, onestitate, bine și frumos.

Cu o sensibilitate deosebită s-a înclinat mereu în fața amintirii celor care au slujit învățământul  agronomic și știința solului din România.

La 31 octombrie 2020 Volumnia Cucuta Cristescu o adevărată DOAMNĂ a Pedologiei românești a părăsit pământul pe care l-a iubit și l-a studiat cu devotament, lăsând în urmă frumoase amintiri perene.” Profesor universitar Dr.Emanuela Ionescu (extras din “In memoriam” Revista Solului 2021)



Urarea Mamei pentru ziua nunții noastre cred că exprimă atât de bine felul ei de a fi, exemplul care ne-a fost și valorile după care s-a condus în viață:

 

«Inelul mamei scump, iată a venit ziua când se potrivește urarea din poezia lui Vasile Alecsandri:

«Să ajungi mireasă

S-ajungi crăiasă,

Și calea să-ți fie

Numai cu flori»

Ce mai poate să adauge mama, decât ruga către Dumnezeu, ca viața să-ți fie, alături de alesul tău, plină de lumină, bucurie, iubire precum în versurile de mai sus. Dumnezeu să-și reverse harul asupra căsniciei voastre! Fie ca această zi în care vă uniți destinele în fața lui Dumnezeu și a oamenilor, să vă rămână în amintire ca cea mai frumoasă și luminoasă zi din viața voastră.

Vă doresc din toată inima să mergeți «mână în mână» pe tot parcursul vieții, cu dragoste și bucuria de a fi împreună «la bine și la rău».

Nu va risipiți energia în controverse inutile, depășiți cu inteligență momentele critice care se ivesc, deoarece viața se cere a fi trăită cu bucurie, dragoste și înțelepciune.

Nu uitați nici un moment că vă iubiți și din iubire ați pornit pe drumul vieții împreună!

Zile senine, bucurii, împliniri și izbândă în îndeplinirea tuturor năzuințelor voastre. Dumnezeu să vă ajute și să vă binecuvânteze!»

 

POEZIE, BLÂNDEȚE, GENEROZITATE, REALISM, ÎNȚELEPCIUNE, DESCHIDERE, ÎNCREDERE și nu numai…la un loc…într-un OM!

Trimite un comentariu

Suntem suma experiențelor și oamenilor care ne-au modelat. Dacă acest om ți-a fost și ție drag, cititorule, poți oricând să adaugi o poveste, care să-i completeze amintirea. Îți mulțumim!

Comentarii


  • Postat la data: 2023-05-06 19:49:19

    Copacul acesta rodește deja în inima celor care citesc. Mulțumim lui Dumnezeu că astfel de oameni sunt nemuritori.

  • Postat la data: 2023-05-08 09:43:21

    Un omagiu fără egal. Profesor și om cu o noblețe deosebită. Cine a cunoscut-o, imposibil să nu fi rămas cu ceva din bunătatea pe care o emana, căldura sufletească ori cu speranța că mâine va fi o zi mai frumoasă. Eu am învățat că pentru a fi bun trebuie sa dăruiești necondiționat, iar un zâmbet sau un semn de prietenie valorează mult pentru cei de lângă noi. Drum lin, „Floare Albastră".

Alte povești

FotografieMeragiu Ion

1945 - 2024

CITEȘTE POVESTEA →
FotografieElena Manea

1958 - 2007

CITEȘTE POVESTEA →
FotografiePaul Ciobănelu

1939 - 2014

CITEȘTE POVESTEA →
FotografieRoxana Diaconu

1976 - 2020

CITEȘTE POVESTEA →
FotografieKURKÓ ÁRON

1936 - 2020

CITEȘTE POVESTEA →
FotografieFănică Purice

1955 - 2004

CITEȘTE POVESTEA →
FotografieGeorges Costa-Foru

1926 - 2004

CITEȘTE POVESTEA →

Plantează un copac

Pentru cei care intră în parc întâmplător e doar un parc. Se vor plimba pe alei, se vor odihni pe bănci sau la umbra copacilor. Pentru tine, copacul plantat în memoria celui pe care l-ai iubit va ocroti cu umbra lui un om necunoscut care-și caută tihna.

PLANTEAZĂ →

© 2023 plantatiinamintire.ro All Rights Reserved