Pe Rus Maria o numeam cu drag, întreaga noastră familie, Mama Nață - prescurtare de la Mama de la Fânață. La Fânață este un deal aflat deasupra comunei Băla, Mureș, unde Maria a locuit până în 1992, după care s-a mutat în sat, împreună cu unul dintre fii, Teodor.
S-a născut la 23 octombrie 1925, la Băla și s-a măritat la 22 de ani, în 1947, cu Petru Rus, din căsătoria lor născându-se 10 copii, cinci fete și cinci băieți. Petru Rus moare în ajun de An Nou, în decembrie 1976, iar Mama Nață rămâne văduvă. Nu se mai mărită niciodată și, deși nu are nici un venit bănesc și trece prin felurite greutăți, caracterul ei de femeie dârză și credincioasă o ajută să treacă peste toate și să-și crească frumos copiii. În Ajun de Crăciun 2016, Mama Nață se stinge, la 91 de ani.
A fost un suflet iubitor, împăciuitor, și, mai ales, o femeie credincioasă. În ultimii ani îi scăzuse mobilitatea, petrecea foarte mult timp în camera de jos a casei, dar asculta mereu slujbele de duminică, ținea posturile și își citea cărțile de rugăciune. Credința Mamei Nață, formată încă de copil și întărită de multele necazuri și lipsuri, a ajutat-o să-și formeze un caracter și o verticalitate tot mai rar întâlnite. Își primea cu drag copiii și nepoții, pe care îi aștepta la Băla - știindu-le numele, știind care pe unde se află, povestindu-le amintiri din trecut și daruindu-le cu mare drag cate ceva din puținul ei.
Azi, în 9 aprile 2024, urmașii ei, 74 de suflete - fiice, fii, nurori, gineri, nepoți, strănepoți și stră-strănepoți își amintesc cu drag de Mama Nață.
Suntem suma experiențelor și oamenilor care ne-au modelat. Dacă acest om ți-a fost și ție drag, cititorule, poți oricând să adaugi o poveste, care să-i completeze amintirea. Îți mulțumim!
În Lugoj, București, Constanța, Oradea, Brașov, Tg. Mureș am făcut parcuri cu sute de arbori. Fiecare copac plantat în memoria celui pierdut are un cod QR care, scanat, duce spre o poveste. Povestea vieții omului pe care îl onorezi în acest fel.