Avem nevoie de ajutorul tău pentru a duce poveștile mai departe.

DONEAZĂ →
Your Page Title

Greta Onceanu

1949 - 2014

Plantat cu dor în amintire de către Balan Sorina

„O luptă-i viața; deci te luptă

Cu dragoste de ea, cu dor.” (G. Coșbuc – „Lupta vieții”)

 Cum să descrii un OM în câteva cuvinte?

 Era energică, optimistă, inteligentă, perseverentă, ambițioasă, o luptătoare. Făcea totul cât mai bine cu putință, nu-i plăceau jumătățile de măsură. A fost o profesoară dedicată, prin mâinile căreia au trecut multe generații de elevi cărora le-a cultivat plăcerea de a citi, dar, mai important, a fost o soție, mamă, bunică minunată!

Îi plăceau filmele și cărțile, Coșbuc și plimbările, florile de orice fel, marea și soarele, dar și zăpada și mirosul de foc la sobă. Îi plăcea să râdă, să cânte și să danseze prin casă, îi plăceau întâlnirile cu grupul de prieteni (invariabil soldate cu multe hohote de râs) și călătoriile, să bea „cafeluța” cu tata, în fiecare dimineață (în „pauza mare”) (aproape ca un ritual, dintr-o ceașcă mică-mică, neapărat pusă pe o farfurioară); îi plăceau sudoku și integramele, să jucăm scrabble (la care mereu câștiga) și rummy „pe etalate’ (ca să rupă „un cârnat lung” de piese); îi plăceau copiii și să inventeze jocuri cu ei. Făcea cel mai bun cozonac și cea mai bună plăcintă cu mere și cei mai buni colțunași… de fapt, orice făcea era cel mai bun. 😊

Dar dincolo de toate astea, cel mai mult ne lipsesc privirea ei și felul în care, cu o mângâiere pe obraz sau cu un zâmbet, făcea să fie totul bine.

Când te-am pierdut, prea devreme, ai lăsat un gol în noi care nu a mai putut fi umplut…

Ne e tare dor de tine, MAMA!

 

Colţul cu prieteni: „Rămas bun, Greta Onceanu!”

05/09/2014   Mihaela Manu   Interviu

În dulcele târg al Huşului este doliu. Peste nostalgia toamnei ce nu s-a lăsat deloc aşteptată, a mai poposit o tristeţe. Răsună clopotul pentru că a murit, dragii mei, un om dăruit de Dumnezeu pentru oameni, cea care a fost profesoară de limba şi literatura română la Şcoala nr. 1 “Mihail Sadoveanu”, Greta Onceanu.

Vestea a ajuns şi la Vutcani, comuna în care s-a născut şi de care a fost ataşată întreaga viaţă, astfel că durere şi regrete sunt şi la Vutcani, şi la Huşi.

Plecată în Franţa, la fiul său, în urmă cu un an, profesoara Greta Onceanu şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu în ziua de 28 august, în oraşul Vesoul.

„Greta a fost o stare de spirit, ca şi tinereţea noastră”, a spus la un moment dat cineva.

Pentru mulţi vutcăneni, Greta Vicol-Onceanu este şi acum tot fata deşteaptă şi ambiţioasă, care avea calitatea de a-i convinge şi de a-i emoţiona, alături de care au crescut şi care le-a fost model.

Graţie nobilei sale meserii, Greta Vicol-Onceanu are şansa să rămână nemuritoare. Va trăi mereu în amintirea elevilor pe care i-a avut şi mai ales în a celora care au iubit-o, cu care a avut o relaţie specială. Prin verticalitatea, bunul simţ, modestia, dragostea sa pentru copii, ea este un model pentru orice generaţie de profesori. Foştii colegi de la şcolile prin care a trecut vorbesc despre vocaţia sa de dascăl, despre discreţia, conştiinciozitatea, respectul lucrului bine făcut şi curajul de a-şi urma drumul peste obstacole.”

Trimite un comentariu

Suntem suma experiențelor și oamenilor care ne-au modelat. Dacă acest om ți-a fost și ție drag, cititorule, poți oricând să adaugi o poveste, care să-i completeze amintirea. Îți mulțumim!

Comentarii


  • Postat la data: 2024-12-20 10:22:29

    Doamna profesoară Greta Onceanu a fost și încă este vie, în amintirea mea. Un om, un profesor minunat, atât de dedicat meseriei sale cum nu am mai întâlnit pe nimeni în parcursul meu prin școală. De multe ori m-am gândit cu mare drag la dumneaei, cu cât suflet ne explica tainele gramaticii și ale literaturii române, câtă răbdare nemapoimenită avea... Pur și simplu nu se lăsa până ce toți înțelegeam ceea ce ne explica dumneaei. La limba și literatura română, chiar dacă erai printre ultimii, dobândeai câteva cunoștințe serioase datorită dumneaei, chiar și de nu voiai să înveți. De dragul doamnei, oricine reținea cineva. Un talent absolut unic în a preda... Pur și simplu nu aveai cum să rămâi nelămurit la lecție. Dumneaei nu permitea asta! Eu am avut mare oportunitate să mă pregătească pentru olimpiadă la materia dumneaei și pot spune cu mâna pe inimă că implicarea doamnei a fost cu adevărat remarcabilă și că m-a ajutat enorm să mă autodepășesc în studiul limbii și literaturii române, dumneaei datorându-i-se accederea la etapa națională în clasa a VII-a. Prin intermediul ședințelor de pregătire, apucasem să vă cunosc și pe dumneavoastră, fiica dumneaei. Așa cum ați menționat, doamna profesoară avea o energie debordantă, era exuberantă, avea mereu o veselie elegantă prezentă pe chip și în atitudine! O doamnă rafinată, cu mult bun gust și în alegerea ținutelor, o doamnă care mi-a predat foarte multe lecții: lecția seriozității, a punctualității, a rigurozității, a perseverenței. Doamna profesoară Greta Onceanu este primul meu mare model de profesor, chiar poate cel mai mare (nu aș vrea să-i supăr pe niciunul dintre ceilalți profesori mentori pe care i-am avut), însă dumneaei a văzut în mine, fetița timidă și speriată din clasa a V-a, un potențial pe care l-a șlefuit foarte frumos, așa cum numai dumneaei știa. Doamna a fost cea care mi-a întins prima șansă, pe care, dacă nu aș fi primit-o, poate că m-aș fi pierdut. M-a inspirat atunci, în copilăria mea, și mă va inspira toată viața. Am scris aceste rânduri pentru că m-a năpădit dorul de dumneaei. Mi-ar fi plăcut tare mult să o mai fi întâlnit prin oraș și să o îmbrățișez, să-i spun că o iubesc! Dumnezeu să vă odihnească, doamna profesoară! Sunteți mereu vie în amintirea mea! Cu drag, Caterina

Alte povești

FotografieSara Flandra

2012 - 2023

CITEȘTE POVESTEA →
FotografieNeagu Niță și Maria

1913-1997 - 1920-1996

CITEȘTE POVESTEA →
FotografieBoban Ana

1930 - 2023

CITEȘTE POVESTEA →
FotografieMariana

1953 - 2024

CITEȘTE POVESTEA →
FotografieGrama Floarea și Pipiaua Emilia

1934-2001 - 1940-2003

CITEȘTE POVESTEA →
FotografieNeagu Neculai

1938 - 2017

CITEȘTE POVESTEA →
FotografieTimofte Eusebiu

1998 - 2023

CITEȘTE POVESTEA →

Plantează un copac

Pentru cei care intră în parc întâmplător e doar un parc. Se vor plimba pe alei, se vor odihni pe bănci sau la umbra copacilor. Pentru tine, copacul plantat în memoria celui pe care l-ai iubit va ocroti cu umbra lui un om necunoscut care-și caută tihna.

PLANTEAZĂ →

© 2023 plantatiinamintire.ro All Rights Reserved