Avem nevoie de ajutorul tău pentru a duce poveștile mai departe. DONEAZĂ!

Badea Jean

1936 - 2020
Constanța
Badea Jean

Jean Badea, un tată, frate și soț desăvârșit, un om al cuvântului într-un univers artistic! 

Născut în Kaliakra, Bulgaria, revine cu părinții în România, la Constanța, unde urmează cursurile primare și Liceul Mircea cel Bătrân. Continuă apoi studiile la Facultate de Filologie în București, urmând în paralel cursuri de teatrologie. Devine cadru didactic universitar la Institutul Pedagogic Constanța - Catedra de Folclor, unde realizează studii motivate științific și dăruiește nenumărate „chei de suflet” generațiilor pe care le-a îndrumat, chei ce vor deschide porți către inimile iubitoare de artă, cultură și frumos. 

Atras de lumea artistică, devine Secretar Literar și apoi Director al Teatrului de Revistă „Fantasio" din Constanța, unde întâlnește prestigioși maeștri care îl determină să scrie multiple studii critice și articole de profil despre spectacolele teatrului dramatic și ale baletului „Oleg Danovski" - publicate în ziarul local „Cuget Liber”. 

A urmat o serie de cărți de succes, născute din documentarea intensă și aprofundarea lumii artistice constănțene: „Fantasio 40”, „Lumea artistică a Constanței”, „Teatrul de Balet Oleg Danovski”, „Dulcea Povară”, „Omul care aduce…hazul - Jean Constantin”. 

Jean Badea a fost un tată deosebit și un soț iubitor, înzestrat cu un fin simț al umorului și al datoriei, foarte discret, modest, de o eleganță și prestanță de neegalat, cu o înaltă ținută morală ce impune respectul și admirația generațiilor viitoare. 

În acest parc va sta „de vorbă” la fiecare adiere, va vedea fiecare răsarit și apus, se va bucura de fiecare rază de soare, de fiecare picătură de ploaie și de fiecare anotimp, împreună cu noi și cu tine, cititorule…

Plantat cu dor în amintire de către Badea Bogdan Dragos.

Trimite un comentariu

Suntem suma experiențelor și oamenilor care ne-au modelat. Dacă acest om ți-a fost și ție drag, cititorule, poți oricând să adaugi o poveste, care să-i completeze amintirea. Îți mulțumim!

Comentarii

zi de bine

În Lugoj, București, Constanța și Oradea am făcut patru parcuri, cu câte 100 de arbori. Fiecare copac plantat în memoria celui pierdut are un cod QR care, scanat, duce spre o poveste. Povestea omului pe care îl onorezi în acest fel.